Wednesday, February 19, 2014

Plněné tortilly

Tortilly se stali v poslední době jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Můžete do nich použít prakticky cokoliv a tím se užitečně zbavit zbytků z ledničky. Jo, máte pravdu, zbavit se zbytků asi není úplně nejlepší způsob jak prodat svůj recept! Když si ale vezmete že ty zbytky jsou pár limetek, kořenová zelenina a trochu mletého masa, co se prostě do sekané už nevešlo, tak z toho může vzniknout naprosto lahodná kombinace! No řekněte!

Cílem mého receptu není imitovat styl známého kuchaře Babicy "A když nemáte parmazán, klidně si nastrouhejte eidam", ale spíš Vám nastínit, že neexistuje vždy "jeden" recept. Vařit se musí podle nálady, ingrediencí které máme doma a hlavně intuice. Jde jen o to nesplácat všechno na jednu kupu.



Budeš potřebovat:

Tortilly
Hovězí mleté maso
Zeleninu (Cibuli, rajčata, mrkev, řapíkatý celer, česnek)
Rajčatový protlak a krájená rajčata v plechovce
Červené fazole
Chilli papričku
Třtinový cukr
Červenou cibuli
Limetku
Koriandr
Nastrouhaný cheddar

Postup:

Všechnu zeleninu si nakrájíme na co nejmenší kostičky a chilli papričku si nasekáme najemno. Pánev si rozpálíme, nalijeme trochu olivového oleje a vložíme všechnu zeleninu až na česnek. Necháme zesklovatět a když se nám zelenina začne zabarvovat, přidáme i nadrobno nasekaný česnek, chilli papričku a hovězí maso. Maso necháme lehce opéct a přitom se ho snažíme vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky. Přidáme tři lžíce třtinového cukru a lehce zkaramelizujeme masovou směs. Nakonec Zalijeme protlakem a rajčaty v plechovce a necháme redukovat. Chceme aby nám maso bylo pevně obklopené rajčatovou omáčkou. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Tortilly si dáme nahřát buď do trouby asi na minutu na 180°C nebo si je opečeme na kousku másla asi 15 sekund z každé strany.
Následně plníme masovým ragú, přidáme nakrájenou červenou cibuli a chilli papričku, strouhaný cheddar, lístky koriandru a zakápneme limetkovou šťávou.
Pak už stačí jen šikovně zabalit a jíst!

Doporučuji slušné vychování nechat stranou! Tortilly chutnají nejlépe když je jíte holýma rukama!
Tak dobrou chuť!

4 comments:

  1. Mnam, na tortilly ma u nas doma patent muj pritel a dela je prakticky se stejnymi prisadami jako ty (akorat ten zeleninovy mix tam neni a jeste pridava zakysanou smetanu). Je to jedno z mych nejoblibenejsich jidel, dlouho jsem je ale nemela, tak mu je pripomenu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zakysaná smetana se k tomu hodí výborně!
      Jen zrovna nebyla v ledničce!

      Delete
  2. Tak tohle je bomba! Tortilly miluju a vlastně všechno co jsi do směsi použila miluju! :D A takovéhle vaření aneb co dům dal je beztak nejlepší! Vznikají nové kombinace chutí a pak se můžu aspoň poplácat po zádech, že jsem vytvořila něco, co se dá jíst :D Takže děkuju za recept, určitě vyzkouším! :)

    ReplyDelete