Tuesday, June 25, 2013

Škubánky s mákem

Ne jenom že mi chybí Česká Republika samotná, města, vesnice, pole, lesy… ale také česká jídla. Je zvláštní, jak člověk přistupuje nostalgicky k chutím, na které je zvyklý. Popravdě jsem si při mém odjezdu moc nedokázala představit, že mi bude chybět naše typická kuchyně… Ve Francii se přeci jí výborně,jih, cibule,ryby, čerstvé ingredience, slunce, česnek,saláty, olivový olej,bylinky, vůně grilovaného masa, … a když mi bude chybět Česko, tak si to přeci uvařím sama ne? Jenže ejhle doma je doma. A chutě na kterých jsme vyrůstali v nás zůstanou zakořeněné, ať jsme obklopení sebelepší gastronomií. Babiččina houbová polévka, kachna se zelím z místní hospůdky, drštková polévka, ale i takové květákové mozečky, lívance s borůvkami nebo prababiččin mřížkový koláč a domácí závin…
Ach, sbíhají se mi sliny, jenom když o tom píšu a když si uvědomím, že si ještě pár měsíců na tohle všechno počkám, než se zase dostanu na chvilku domů… No radši asi budu pokračovat ve článku.

A jelikož jsem prožívala chuťovou nostalgii po mé drahé zemi, rozhodla jsem se uvařit škubánky s mákem. Není to žádné moje oblíbené jídlo z dětství, jak by se mohlo zdát, recept který dělávala moje babička ani nic takového. Prostě neskutečná chuť na jídlo, které jsem kdysi dávno (a už to bylo dobrých pár let) jedla.


Wednesday, June 19, 2013

Přítomnost vs. budoucnost

Jak vidím, někteří z Vás sem na blog čas od času zavítají, i když vůbec nepřispívám a já se začínám cítit provinile. Není to, že bych nechtěla přispívat, ale bohužel na to nemám čas ani potřebné podmínky.

Už je to skoro rok, co jsem vycestovala do Francie za studiem, které mě patřičně zaměstnává, a teď jsem na stáži, kde nemáme ani kuchyň volně k dispozici, takže s článkama je to složitější. Snad se to po stáži zase trochu zlepší…

 V budoucnosti bych se z tohoto blogu snažila udělat místo ne jenom o receptech, ale i místem k zamyšlení, k poznávaní ingrediencí, přiblížení světových kuchyní, …