Thursday, February 28, 2013

Kuřecí prsa na rozmarýnu


Tohle kuře vonělo při přípravě tak nádherně, že jsem se trochu bála ho nechat bez dozoru v naší kolejní kuchyni, aby mi ho nikdo nesebral. Já jsem se na něj těšila natolik, že jakmile maso bylo upečené, hned jsem pekáček vytáhla z trouby a začala jíst, i když brambory nebyly ještě úplně dopečené. Z toho jsem si vzala ponaučení, že brambory musím krájet na asi centimetrové kolečka, aby se mi upekly zároveň s masem.

Tak co, provoníte také vaše kuchyně česnekem a rozmarýnem?
 

Monday, February 25, 2013

Letní závitky














Spíše než letní závitky (gỏi cuốn) bude většina z Vás znát jarní závitky (chả giò), což je prakticky menší smažená verze letních závitků. Tato pochoutka původem z Vietnam se původně plnil vepřovým masem, kuřecím masem nebo krevetami. V dnešní době však více než na typu masa záleží na využití čerstvých ingrediencí, zejména zeleniny, pro lehké a osvěžující jídlo.
Takže dnes Vám nepředstavím ten ''pravý'' recept na letní závitky, jelikož takový v dnešní době ani neexistuje, ale jednodušše ten recept, který mi chutná. Ingredience které jsem nepoužila, ale se kterými se v závitky můžete čas od času najít jsou sójové výhonky, čerstvý česnek nebo rýže.


A pokud jste moc líní si závitky smotat doma? Zkuste restauraci Pho Vietnam, která se nachází na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, kde prodávají nejen skvělé letní závitky, ale i dokonalé Pho a další skvělá jídla. Vzhled restaurace by Vás sice mohl trochu odradit, ale věřte mi, že Vám jejich pokrmy určitě zachutnají tolik jako mě.

Wednesday, February 20, 2013

Mléčná rýže s kokosovým mlékem a mangovým přelivem

Jedna z mých nejstarších vzpomínek na jídlo je rýžový nákyp s meruňkami a švestkami od mojí babičky. Tentokrát jsem se rozhodla starou klasiku lehce ozvláštnit a kombinace kokosového mléka a manga dokonale splnila svůj účel.




Sunday, February 3, 2013

Zdravá svačinka

 
 
 
Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších svačin. Kombinace ingrediencí je nadherně čerstvá a dokonale se k sobě hodí.
 
 
 
Budeš potřebovat:
 
- 4 croissanty
- 2 avokáda
- 1 limetku
- balení uzeného lososa
- hrst koriandru
- 1 cibule
- 100g rukoly
 
Postup:
 
Avokádo rozřízneme napůl, vydlabeme do misky dožinu, kterou vydličkou utřeme do hladka. Přidáme šťávu z limetky, nadrobno nakrajenou cibuli, nasekaný koriandr a dochutíme solí a pepřem.
 
Pak už jen stačí rozříznout croissanty napůl a naplnit uzeným lososem, avokádovou směsí a rukolou.
 
Recept je sice jednoduchý, ale o to víc si uvědomíte jak je dokonalý!