Monday, January 28, 2013

Mousse au chocolat



Dnes jsem přišla domů a po namáhavém dni jsem se rozhodla si udělat radost. A čím si může človek jako já udělat radost? No přeci čokoládou!
Tak jsem se s chutí vrhla do nejlehčího francouzského dezertu, který snad najdete v každé restauraci. Není ale nad to, si vlastnoručně ušlehehat čokoládovou pěnu! Já jsem si jí vylepšila lískovými oříšky, které jsem zrovna měla po ruce, ale použít se k domu dá prakticky cokoliv.

Budeš potřebovat:
- 6 bílků
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 200 g hořké čokolády
- 100 g cukru
- dle chuti lískové oříšky

Postup:

V kastrolku si rozpustíme máslo s čokoládou. Následně do čokolády vmícháme cukr a žloutky.
Mezi tím si v míse vyšleháme bílky do tuha. Jednu velkou lžíci ušlehaných bílků vmícháme do čokoládové směsi a pak celou tuto směs opatrně vmícháme do bílků. Opatrně obě hmoty spojíme.

Následně rozdělíme do menších misek a dáme vychladit do ledničky přibližne na 4 hodiny. Před podáváním posypeme nahrubo nakrájenými lískovými oříšky.


Friday, January 25, 2013

Pálivé kuře




Pokud máte rádi pálivé, ale zároveň i lehce nasládlé jídlo, tak je toto kuře právě pro Vás.
Ochutnejte, uvidíte, že Vás tenhle recept rozhodně nezklame.


Budeš potřebovat:

- 4 kuřecí prsa
- 2 plechovky krájených rajčat
- 2 chilli papričky
- 1 cibuli
- 20 ml olivového oleje
- svazek čerstvého koriandru
- třtinový cukr
- sůl
- pepř

Postup:

Na olivovém oleji necháme nadrobno nakrájenou cibuli osmahnout do hněda. Přidáme lžíci třitového cukru a dobře zamícháme. Přidáme krájená rajčata i s lákem, chilli papričky a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme celá kuřecí prsa a vaříme přibližně 20 minut. Když je maso uvařené tak ho vyjmeme a necháme omáčku zredukovat. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě trochou cukru. Když dosáhneme dokonalé konzistence, natrháme maso pomocí vidličky a vrátime zpátky do omáčky. Podáváme s rýží a čerstvě nasekaným koriandrem.

Thursday, January 17, 2013

Špenátová polévka s parmazánovou bagetkou



 Když jsem se tuto polévku rozhodla předevčírem uvařit na koleji, všichni spolužáci se mi smáli. Očividně špenát není oblíbená ingredience mladých lidí, o to víc zdali je podáván ve formě polévky.
Já se však nenechala odradit a vrhla se do přípravy. Česnek polévku krásně provoní, takže se nemusíte bát, že by byla úplně bez chuti. A v kombinaci s výraznou parmazánovou bagetkou Vám určitě velice zachutná. Pokud jsem vás nalákala, zde máte návod:
 Budeš potřebovat:


-Zeleninu na vývar (mrkev, petržel, cibule, celer, brokolice, atd)
- 250 g čertvého špenátu
- 150 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 brambor
- 30 g másla
- sůl, pepř
- bagetku
- trochu strouhaného parmazánu


Postup:
 Nejdříve si připravíme zeleninový vývar, zeleninu umyjeme, oloupeme a nakrájíme na velké kostky a dáme vařit do osolené vody alespoň na 40 minut.
Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Následně přidáme brambory nakrájené na kostky a necháme 4 minutky vařit, neustále mícháme. Následně přidáme 2/3 nahrubo pokrájeného  špenátu, zalijeme zeleninovým vývarem, tak aby všechen špenát byl pokrytý a vaříme asi 20 minut.
Když jsou brambory uvařené, přidáme zbytek čerstvého špenátu a rozmixujeme. Přidáním čerstvého špenátu docílíme toho, že polévka bude krásně zelená. Teď už jen stačí přilít smetanu a dochutit solí a pepřem.
Bagetky si rozřízneme napůl, posypeme strouhaným parmazánem a dáme péct na 180°C dokud se sýr nerozpustí, přibližně 10 minut.

 

Wednesday, January 16, 2013

Kuře na citronu

Tohle jídlo je ideální když se vrátíte po dlouhém dni ve škole/ v práci a chcete si dát něco lehkého po prosezeném dni u stolu a netrávit nad vařením celý večer. Kombinace kuřete a citronu nepatří sice mezi ty nejběžnější, ale chuť celého salátu je dokonale vyvážená a krásně osvěžující.




Budeš potřebovat:

- 200g kuřecích prsou
- 1 balení rukoly
- 2 citrony
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- lžíce medu
- hrst píniových oříšků
- sůl, pepř


Postup:

Kuřecí prsa nakrájená na nudličky vložíme do misky, osolíme je, opepříme, přidáme dva stroužky česneku, který si rozdrtíme pomocí čepele nože, přidáme štávu z jednoho citronu a přidáme olivový olej, tak aby pokrýval všechno maso. Takto naložené maso necháme přes noc v ledničce marinovat.
Další den je opečeme na kapce olivového oleje ho zlatova.

Kůru z jednoho citronu pomoci speciální škrabky nakrájíme na tenoučké plátky, ktere narychlo osmažíme na oleji do křupava. Kůru vyndáme na papír a necháme tuk, ať se do něj vstřebá.

Zálivku na salát si připravíme z 200 ml olivového oleje, de kterého vmícháme šťávu z jednoho citronu, lžíci medu a špetku soli.


Rukolu promícháme se citronovo-medovou zálivkou, naservírujeme na talíř, posypeme trochou píniových oříšků, přidámě maso a nakonec osmaženou citronovou kůru.
A jídlo je hotové! Dobrou chuť!

Thursday, January 10, 2013

Choux caramel














''Choux caramel'' je typický francouzský dezert z odpalovaného těsta, s vanilkovým krémem, politý karamelem. V české kuchyni bych ho přirovnala k věnečkům, ale ještě více se podobají italským profiteroles. Pokud je budete hledat ve francii v typických patisserie, častěji než přímo na choux caramel narazíte na zákusky religieuses - v překladu jeptišky- což jsou vlastně dvě tyto kuličky z odpalovaného těsta a s krémem, položené na sobě (z niž je horní menší než druhá).
Tradiční krém je sice vanilkový, ale setkáte se i s čokoládovým, jahodovým, kávovým a dalšími příchutěmi.


Budeš potřebovat (cca 15ks):

Těsto:
250 ml vody
100 ml mléka
190 g polohrubé mouky
115g másla
15 g cukru
5 vajec
Špetku soli

Krém:
0,5 l mléka
100 g krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
40 g másla
25 g polohrubé mouky
5 žloutků

Karamel:
300 g krupicového cukru
50 ml vody


Postup:

Těsto si připrávíme následujícím způsobem: V hrnci smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, hrnec sundáme z plotny a naráz do něj hodíme všechnu mouku a vmícháme. Teď je potřeba těsto ''vysušit". Hrnec vrátíme zpátky na plotnu s nízkým plamenem a těsto neustále míchame dokud se nám nevytvoří hladké a lesklé těsto, přibližně 2-5 minut.


 To abyste poznali, že je těsto hotové můžete zjistit, že když se vám udělá hladká koule těsta, která nelepí ke stěnám hrnce a nebo když prstama stisknete těsto, měli byste dobře vidět vaše otisky prstů. Tento krok, kdy se těsto na plotně zbavuje vody je velice důležitý, aby se Vám při pečení těsto krásně zvedlo, takže se nebojte těsto chvilku prohřát.
Přendejte těsto do větší misky a vmíchávejte vejce jedno po jednom.


Následně naplňte cukrářský sáček těstem a na plech vyložený pečícím papírem dělejte rovnoměrné kolečka o průměru přibližně 5 cm. Potřete rozšlehaným vejcem a následně vidličkou udělejte mřížku na všech kolečkách.






Nebojte se mřížku dělat poměrně hlubokou, to Vám zaručí, že se těsto bude rovnoměrně zvedat při pečení.


Pečte 15 minut v troubě předehřáte na 180°C, následně snižte na 160°C a pečte přibližně dalších 15 minut, dokud těsto není krásně zlaté. Během pečení neotvírejte troubu, ať vám těsto nesplaskne. 

Krém: V misce rozmíchejte žloutky s 2/3 cukru.  V hrnci přiveďte k varu mléko, s podélně rozříznutým vanilkovým luskem a zbytek cukru. Když mléko dosáhne bodu varu vlíjte z něj třetinu do misky se žloutky, dobře promíchejte a pak celý obsah misky vlijte do hrnce a dobře míchejte metličkou. Hrnec dáme na nízký plamen, neustále mícháme a po dosáhnutí bodu varu necháme vařit dvě minuty. Krém by měl už být krásně hustý, vyndáme ho do misky, vmícháme do něj máslo a dáme vychladit do ledničky.

Ze spodu každého těsta udělejte dírku, kterou budete dovnitř dostávat krém na pomocí cukrářského sáčku. Každý chou dobře naplňte krémem (musíte cítit rozdíl ve váze mezi plněným a nenaplněným)

Karamel: Cukr spolu s vodou dejte do kastrolu, pořádně promíchejte a dejte vařit na střední plamen. Pozor, od této chvíle už s cukrem nebudete vůbec míchat, jinak se Vám v něm udělají hrudky! Jakmile cukr začne chytat žlutou barvu, pečlivě ho hlídejte do zlatého karamelu. Moc hnědý karamel je sice hezký na pohled, ale na chuť je hořký.


Následně v karamelu jeden po druhém namočte každý chou. Dávejte při tom pozor na prsty, karamel je velmi horký, doporučuji mít ledovou vodu připravenou k dispozici blízko u sebe. Pokud Vám karamel během namáčení stuhnul, jednoduše ho vraťte na chvilku na plotnu a pak pokračujte v namáčení. 

Finální výsledek 
Francouzi při konzumaci nejdříve několikrát lžící poklepou na karamel, aby narušili jeho tvrdý povrch a pak už se nesměle hrnou na konzumaci, příborem a rukama. Dobrou chuť!

Sunday, January 6, 2013

Dýňový krém se šlehačkou z lišek



Budeš potřebovat:

- 2 máslové dýně
- 1 cibule
- 40g másla
- Zeleninový vývar
- 250 ml smetany ke šlehání
- hrst sušených lišek
- 2 plátky prosciutta
- sůl, pepř


Postup:

Polovinu smetany ke šlehání smícháme s hrstí sušených lišek a trochou solí a necháme alespoň 3 hodiny odležet, aby lišky ovoněly smetanu.

Plátky prosciutta nakrájíme na větší trojuhelníky a dáme péct mezi dvěma plechama asi na 8 minut na 180°C.

Dýně rozřízneme napůl, vydlabeme semínka a všechnu měkkou tkáň, oloupeme slupku a nakrájímě na velké kostky.
Ve větším hrnci zpěníme najemno nakrájenou cibuli na másle, přidáme nakrájenou dýni a necháme dvě minuty restovat. Následně podlijeme zeleninovým vývarem, aby dýně byly kompletně ponořené. Pod pokličkou vaříme asi 30 minut, nebo do změknutí. Po uvaření rozmixujeme.
Následně přilijeme druhou polovinu smetany na zjemnění a dochutíme solí a pepřem.

Ze šlehačky vyndáme sušenné lišky, které důkladně umyjeme a necháme dvě minuty projít ve vařící vodě.  Šlehačku vyšleháme.

Krém přelijeme do talířů, ozdobíme ochucenou šlehačkou, liškami a chipsem z proscuitta.