Monday, September 16, 2013

Krevety na asijský způsob



Po dlouhé době se zase hlásím s článkem a to ne tak ledajakým! Přináším Vám totiž recept na mé oblíbené krevety.
A tedy, musím přiznat, ačkoliv to je jedno z mých oblíbených jídel, doma takový úspěch nesklízí. Jakmile tatínek zjistí, že se jedí k večeři krevety, reakce je ve stylu : "Za co mě zase trestáš?" nebo "Dnes se asi půjdu najíst do hospody".  Aspoň že mamka má tohle jídlo stejně ráda jako já.

Když už je řeč o krevetách, zrovna nedávno jsem v televizi viděla díl pořadu Prostřeno, kde soutěžící museli do menu zakomponovat krevety. Překvapilo mě, že většina soutěžících do té doby krevetu nikdy nepozřela, nějaký soutěžící to dokonce odmítl ochutnat. Nevím, zda to lidem doopravdy nechutná, nebo se jim spíš nelíbí představa nějaké malé potvory plavající v moři, kterou by měli sníst, ale faktem zůstává, že to byl pro hostitele boj.

To jsem zase odběhla... Takže, zpátky k tématu. V tomto receptu se chilli omáčka, propojí se zázvorem a sójovou omáčkou a vytvoří na krevetách dokonalý lák, který zkaramelizuje a kterého se nebudete moct nabažit (tedy, pokud nejste zrovna tatínek, co žije z gulášů a piva). Tak jen směle do toho!

Budeš potřebovat:

- neloupané krevety
- čerstvý zázvor
- 3 stroužky česneku
- sójovou omáčku
- sladkou chilli omáčku
- lžíci třtinového cukru
- dle chuti chilli papričku
- slunečnicový olej

Postup:

Nejprve si oloupeme kousek zázvoru, který si nasekáme nadrobno - budeme potřebovat přibližně jednu lžičku, stejně pak nasekáme i česnek.
Rozpálíme pánev (ideálně wok) s trochou oleje, vložíme nevyloupané čerstvé krevety, které promícháváme asi 4 minuty. Krevety tepelnou úpravou změní barvu z hnědé, na světle růžovou, tímto si ohlídáme aby byly uvařené. Snížíme na nižší plamen, krevety narovnáme na stranu pánve a do prázdné strany vložíme nadrobno nakrájený zázvor a česnek, chilli papričku a vše zvolna opatrně restujeme asi dvě minuty. Následně vyjmeme chilli papričku, přilijeme tři lžíce sladké chilli omáčky, lžíci sójové omáčky a třtinový cukr, všechno dobře promícháme a necháme asi dvě minutky provařit.
Pokrm nesolíme, krevety se nám celý jejich život válely v moři, takže víc soli už nechceme.

Následně už stačí vyloupávat krevety a jíst buď samotné nebo s jasmínovou rýží.



Tip 1: Ať se to může zdát neslušné, já krevetu vždy před oloupáním celou strčím do úst a olíznu ten dokonalý lák, který by jinak ulpěl na oloupaném krunýři a to by byla skutečně škoda! Doporučuji tento tip využívat pouze v teple domova mezi nejbližšími (nebo pokud možno nespatřen), jinak Vám hrozí sociální sebevražda!

Tip 2: Pokud chcete připravit krevety pro někoho, kdo je ještě nikdy neochutnal nebo Vás neláká tento asijský recept, zkuste jen krevety opéct ne másle s česnekem a uvidíte, že se budete oblizovat až za ušima! (Kecám, to je anatomicky nemožné!)

4 comments:

  1. Možná, že dost lidí odradí ty černá očka a krunýř, já osobně je mám moc ráda a připravuji na mnoho způsobů, ale nejraděje snad smažená s citronem :-)

    ReplyDelete
  2. thank's for your information and your share in this artikel into your blog, i like this post and very nice
    you might also like obat herbal kanker payudara or you can let me see into obat asam lambung

    ReplyDelete
  3. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    ReplyDelete