Tuesday, June 25, 2013

Škubánky s mákem

Ne jenom že mi chybí Česká Republika samotná, města, vesnice, pole, lesy… ale také česká jídla. Je zvláštní, jak člověk přistupuje nostalgicky k chutím, na které je zvyklý. Popravdě jsem si při mém odjezdu moc nedokázala představit, že mi bude chybět naše typická kuchyně… Ve Francii se přeci jí výborně,jih, cibule,ryby, čerstvé ingredience, slunce, česnek,saláty, olivový olej,bylinky, vůně grilovaného masa, … a když mi bude chybět Česko, tak si to přeci uvařím sama ne? Jenže ejhle doma je doma. A chutě na kterých jsme vyrůstali v nás zůstanou zakořeněné, ať jsme obklopení sebelepší gastronomií. Babiččina houbová polévka, kachna se zelím z místní hospůdky, drštková polévka, ale i takové květákové mozečky, lívance s borůvkami nebo prababiččin mřížkový koláč a domácí závin…
Ach, sbíhají se mi sliny, jenom když o tom píšu a když si uvědomím, že si ještě pár měsíců na tohle všechno počkám, než se zase dostanu na chvilku domů… No radši asi budu pokračovat ve článku.

A jelikož jsem prožívala chuťovou nostalgii po mé drahé zemi, rozhodla jsem se uvařit škubánky s mákem. Není to žádné moje oblíbené jídlo z dětství, jak by se mohlo zdát, recept který dělávala moje babička ani nic takového. Prostě neskutečná chuť na jídlo, které jsem kdysi dávno (a už to bylo dobrých pár let) jedla.



Na škubánky budeš potřebovat:
-500 g brambor
-150 g hrubé mouky
-120 g másla
- mák a cukr moučka dle chuti
-sůl

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do oselené vody do měkka. Následně slijeme většinu vody (necháme v hrnci tak 1-2 cm vrstvu), zasypeme moukou, pomocí druhé strany vařečky proušťoucheme abychom viděli dno hrnce, přikryjeme pokličkou a necháme přibližně 15 minut na mírném ohni.
Následně brambory pomocí vařečky třeme o stěny hrnce dohladka. Což může trvat pěknou chvilku takže drahé dámy doporučuji do vaření zapojit i vaší drahou polovičku.

Pomocí dvou lžic namočených v rozpuštěném másle tvarujeme škubánky, které poskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mákem a přelijeme rozpuštěným máslem!

A co mi vlastně z tohoto článku vyplívá? Ať procestuji jakékoliv země, poznám různé chutě, tak domov a jídlo se kterými  jsme vyrůstali zůstane vždy něčím nenahraditelným. A ať se naše chuťové buňky  utápějí v nejsmyslnějších kombinacích světa, nikdy to nenahradí ten pocit, když jako malá běžíte při návštěvě babiček do kuchyně zvedáte pokličky a hledáte, jaké překvapení si pro Vás babička tenhle den přichystala. Domácí kuchyně je prostě nenahraditelná...

2 comments:

  1. Na škubánky mám hezké vzpomínky i když jsem je nechtěla jikdy jíst a tak mi je moje babička opékala na pánvičce krásně na křupavo, to pak byla pochoutka...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak, hned jsem si vybavila babičku, jak mi dělá škubánky..

      Delete