Sunday, April 21, 2013

Risotto Primavera

Když jsem se minulý týden procházela po městě, slunce mě hřálo, jarní atmosféra mě naprosto pohltila, tak jsem v obchodě objevila hrášek a chřest. Dvě ingredience které naprosto zbožnuji.

K hrášku zejména mám nádherné vzpomínky, když jsem jako malá u babičky a dědy na zahradě rok co rok sklízela a sklizeň celou snědla. Na tu chuť čerstvých jarních lusků prostě asi nikdy nezapomenu a je to jedna z mých nejoblíbenějších chutí.

No, ale vraťme se k tématu. Co Vás napadá při spojení chřestu a hrášku? Risotto Primavera!





 
 Budeš potřebovat:

- 250 g kulatozrnné rýže
- 200 g  čerstvého hrášku
- 150 g zeleného chřestu
- 2 dl suchého bílého vína
- 1 šalotku
- 70 g másla
- zeleninový vývar dle potřeby
- 40 g parmazánu


Postup:

Chřest oloupeme přibližně do poloviny, uřízneme spodní část (cca 4 cm), která je tvrdá a nakrájíme na menší kousky. Hrášek vyloupeme z lusku.
V dobře osolené vařící vodě, vaříme chřest asi 7 minut. Když začne měknout, přibližně dvě minuty před koncem vaření přídáme hrášek. Slijeme vodu a zeleninu přemístíme do ledové vody, což zafixuje zelenou barvu jarní zeleniny.

Na pánvičce si rozehřejeme polovinu másla, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Následně přidáme rýži, kterou obalíme v tuku a asi 3 minuty za neustálého míchání opékáme. Následně rýži podlijeme vínem. Následně postupně podléváme vývarem a kdykoliv se vývar vyvaří  tak přidáme další, dokud rýže není měkká (přibližně 18 minut).

K rýži vmícháme uvařený hrášek a chřest.
Následně přidáme nadrobno nastrouhaný parmazán a když se rozpustí, přidáme druhou polovinu másla.

 



2 comments:

  1. Miluju různé variace na italské risootto a nedočkavě čekám na první křehký chřest a hrášek. Škoda, že se to jaro tak opozdilo, protože tohle risotto je úžasné!

    ReplyDelete
  2. Tak to jako jo! :-) Jdu na trh pro hrášek a chřest.

    ReplyDelete