Wednesday, March 20, 2013

Čokoládovo - karamelové košíčky

Znáte takové to, když plánujete něco uvařit na blog, nafotíte fotky ingrediencí a přípravy, jenže ejhle, vytáhnete koláč z trouby, kuchyně provoněná karamelem a hruškami a plno hladových krků okolo Vás? Dívají se na Vás, na koláč, zase na Vás (někteří se zaseknou u koláče) a Vám nezbyde nic jiného než ten koláč, jednoduše nakrájet a rozdělit mezi své kamarády, bez jediné fotky. Ano, to se mi teďka neustále děje.
Dobře, není to možná dostatečná výmluva proč blog teď moc nejede. Ale bylo by přece neslušné nechat své kamarády v kuchyni a ukořistit si koláč jenom pro sebe na deset minut focení! O to více, že se musí jíst teplý! No, příště se ho pokusím ochránit.
Škola mě plně zaměstnává a pracuji i na dalších projektech, takže blog musí na nějakou dobu stranou. V záloze mám sice dobré recepty, ale nejsem spokojená s kvalitou fotek, jelikož už jsou nějakou chvíli stranou. Nechci ubírat na kvalitě, o to spíš, že s aktuální formou blogu ještě nejsem spokojená.

Ale tak, fotky kompenzuje to, že to jsou snad nejlepší (říkám snad, ale myslím ti, že to JSOU ty nejlepší) čokoládový košíčky na světě! Inspirovala jsem se, z aplikace Apetitu, kterou všem vřele doporučuji!  


 

Budeš potřebovat:

Na těsto:

- 280 g hladké mouky
-20 g kakaa
- 150 g másla
-50 g třtinového cukru
- špetku soli

Na čokoládovou náplň:
-          200 g hořké čokolády
-          30 g másla
-          sůl

Na karamelovou náplň:
-          200 g krupicového cukr
-          120 g másla
-          Sůl
-          3 lžíce creme fraiche

Mouku, kakao, změklé máslo, cukr a sůl spojíme do hmoty připomínající drobenku. Přidáme 60 ml studené vody a mícháme, dokud se hmota nespojí. Těsto předáme do folie a dáme do ledničky odležet přibližně na hodinu. Následně těsto vyválíme přibližně na 5 mm, a každou formičku naplníme a dobře přitlačujeme po stranách. Těsto zatížíme luštěninami a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C na 10 minut. Následně zátěží sundáme a dopékáme ještě přibližně 5 minut. Jakmile formičky trochu vychladnou, vyklopíme košíčky.

Na karamelovou náplň vsypte do hrnce cukr a přilijte trochu vody, tak aby se Vám jí nasákl všechen cukr. Dejte hrnec na vysoký plamen a bez míchání (ale pod dohledem!) nechte cukr se rozpustit a zezlátnout. Jakmile začne být lehce žlutý, buďte obezřetný! Karamel už bude hnědnout velice rychle a tím pádem i hořknout. Nechte na minutu stranou a přidejte máslo, špetku soli a creme fraiche, dobře promíchejte a dejte náplň stranou. 

Ve vodní lázni smíchejte čokoládu, máslo a sůl.
Do košíčků vlijeme na dno karamelovou náplň. Zbytek karamelové náplně smícháme s čokoládovou náplní a touto směsí dolijeme košíčky.  Necháme lehce vychladnout a pak už stačí jen jíst!  

14 comments:

  1. Nádherné! Škoda, že nemohu ochutnat.

    ReplyDelete
  2. mě sice ani tak nezaměstnává škola (bohudík, ale měla by), ale i tak nemám tolik času na pečení a vaření a hlavně, je to i finančně vcelku náročné. Ale každopádně je to skvělý nápad nikdy jsem o takových košíčkám nic neslyšela a ani je nevyděla, takže to je pro měla skvělá a delikátní novinka. :D Moc se mi líbí ty karamelové ozdoby. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Máš naprostou pravdu... Po finanční stránce se bohužel vaření docela prodraží :-/
      A pak také, jako studentka, nevařím vždycky jen zajimavé věci. Prostě ráda si uvařím obyčejné věci, které prostě nemá cenu dávat na blog hlavně by tu každý druhý týden bylo to samé :)

      Delete
  3. creme fraiche ? kde seženu prosím? předem děkuji za odpověď :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zkus to třeba ve francouzské prodejně seafood ve Zborovské. Jinak četla jsem kdysi, že se dá vyrobit i doma smícháním smetany 30% a trochu podmáslí, ten návod určitě na internetu objevíš.
      Ale když tak recept bude určitě výborný i za použití smetany

      Delete
  4. !!uííí...chramst
    to asi zkusím pro vé kamarády^^
    mám ráda tyhle malé lahůdky,)

    ReplyDelete