Sunday, January 6, 2013

Dýňový krém se šlehačkou z lišek



Budeš potřebovat:

- 2 máslové dýně
- 1 cibule
- 40g másla
- Zeleninový vývar
- 250 ml smetany ke šlehání
- hrst sušených lišek
- 2 plátky prosciutta
- sůl, pepř


Postup:

Polovinu smetany ke šlehání smícháme s hrstí sušených lišek a trochou solí a necháme alespoň 3 hodiny odležet, aby lišky ovoněly smetanu.

Plátky prosciutta nakrájíme na větší trojuhelníky a dáme péct mezi dvěma plechama asi na 8 minut na 180°C.

Dýně rozřízneme napůl, vydlabeme semínka a všechnu měkkou tkáň, oloupeme slupku a nakrájímě na velké kostky.
Ve větším hrnci zpěníme najemno nakrájenou cibuli na másle, přidáme nakrájenou dýni a necháme dvě minuty restovat. Následně podlijeme zeleninovým vývarem, aby dýně byly kompletně ponořené. Pod pokličkou vaříme asi 30 minut, nebo do změknutí. Po uvaření rozmixujeme.
Následně přilijeme druhou polovinu smetany na zjemnění a dochutíme solí a pepřem.

Ze šlehačky vyndáme sušenné lišky, které důkladně umyjeme a necháme dvě minuty projít ve vařící vodě.  Šlehačku vyšleháme.

Krém přelijeme do talířů, ozdobíme ochucenou šlehačkou, liškami a chipsem z proscuitta.

1 comment:

  1. Tak jo, zapisuju si seznam co mám nakoupit a konečně swe odhodlám na dýňovou polévku :D:)
    Já jsem z dýně dělala jenom tu pečenou a gnocchi, které najdeš na mém blogu :))

    ReplyDelete