Thursday, January 10, 2013

Choux caramel














''Choux caramel'' je typický francouzský dezert z odpalovaného těsta, s vanilkovým krémem, politý karamelem. V české kuchyni bych ho přirovnala k věnečkům, ale ještě více se podobají italským profiteroles. Pokud je budete hledat ve francii v typických patisserie, častěji než přímo na choux caramel narazíte na zákusky religieuses - v překladu jeptišky- což jsou vlastně dvě tyto kuličky z odpalovaného těsta a s krémem, položené na sobě (z niž je horní menší než druhá).
Tradiční krém je sice vanilkový, ale setkáte se i s čokoládovým, jahodovým, kávovým a dalšími příchutěmi.


Budeš potřebovat (cca 15ks):

Těsto:
250 ml vody
100 ml mléka
190 g polohrubé mouky
115g másla
15 g cukru
5 vajec
Špetku soli

Krém:
0,5 l mléka
100 g krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
40 g másla
25 g polohrubé mouky
5 žloutků

Karamel:
300 g krupicového cukru
50 ml vody


Postup:

Těsto si připrávíme následujícím způsobem: V hrnci smícháme vodu, mléko, máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, hrnec sundáme z plotny a naráz do něj hodíme všechnu mouku a vmícháme. Teď je potřeba těsto ''vysušit". Hrnec vrátíme zpátky na plotnu s nízkým plamenem a těsto neustále míchame dokud se nám nevytvoří hladké a lesklé těsto, přibližně 2-5 minut.


 To abyste poznali, že je těsto hotové můžete zjistit, že když se vám udělá hladká koule těsta, která nelepí ke stěnám hrnce a nebo když prstama stisknete těsto, měli byste dobře vidět vaše otisky prstů. Tento krok, kdy se těsto na plotně zbavuje vody je velice důležitý, aby se Vám při pečení těsto krásně zvedlo, takže se nebojte těsto chvilku prohřát.
Přendejte těsto do větší misky a vmíchávejte vejce jedno po jednom.


Následně naplňte cukrářský sáček těstem a na plech vyložený pečícím papírem dělejte rovnoměrné kolečka o průměru přibližně 5 cm. Potřete rozšlehaným vejcem a následně vidličkou udělejte mřížku na všech kolečkách.






Nebojte se mřížku dělat poměrně hlubokou, to Vám zaručí, že se těsto bude rovnoměrně zvedat při pečení.


Pečte 15 minut v troubě předehřáte na 180°C, následně snižte na 160°C a pečte přibližně dalších 15 minut, dokud těsto není krásně zlaté. Během pečení neotvírejte troubu, ať vám těsto nesplaskne. 

Krém: V misce rozmíchejte žloutky s 2/3 cukru.  V hrnci přiveďte k varu mléko, s podélně rozříznutým vanilkovým luskem a zbytek cukru. Když mléko dosáhne bodu varu vlíjte z něj třetinu do misky se žloutky, dobře promíchejte a pak celý obsah misky vlijte do hrnce a dobře míchejte metličkou. Hrnec dáme na nízký plamen, neustále mícháme a po dosáhnutí bodu varu necháme vařit dvě minuty. Krém by měl už být krásně hustý, vyndáme ho do misky, vmícháme do něj máslo a dáme vychladit do ledničky.

Ze spodu každého těsta udělejte dírku, kterou budete dovnitř dostávat krém na pomocí cukrářského sáčku. Každý chou dobře naplňte krémem (musíte cítit rozdíl ve váze mezi plněným a nenaplněným)

Karamel: Cukr spolu s vodou dejte do kastrolu, pořádně promíchejte a dejte vařit na střední plamen. Pozor, od této chvíle už s cukrem nebudete vůbec míchat, jinak se Vám v něm udělají hrudky! Jakmile cukr začne chytat žlutou barvu, pečlivě ho hlídejte do zlatého karamelu. Moc hnědý karamel je sice hezký na pohled, ale na chuť je hořký.


Následně v karamelu jeden po druhém namočte každý chou. Dávejte při tom pozor na prsty, karamel je velmi horký, doporučuji mít ledovou vodu připravenou k dispozici blízko u sebe. Pokud Vám karamel během namáčení stuhnul, jednoduše ho vraťte na chvilku na plotnu a pak pokračujte v namáčení. 

Finální výsledek 
Francouzi při konzumaci nejdříve několikrát lžící poklepou na karamel, aby narušili jeho tvrdý povrch a pak už se nesměle hrnou na konzumaci, příborem a rukama. Dobrou chuť!

3 comments:

  1. Já jsem z odpalovaného těsta dělala labutě plněné krémem a to těsto je těžší na udělání. :))
    Zvládla si to geniálně, nevím co k tomu říct :)))
    cookies-cat.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Hmmm zajímavé a smekám před dokonalostí těsta:)

    ReplyDelete
  3. to vypadá chutně, asi někdy vyzkouším (:

    ReplyDelete