Thursday, August 9, 2012

Borůvkovo-limetková zmrzlina





Nedávno jsem objevila recept na domací zmrzlinu... Překvapivě v magazínu Albert, ale vypada tak lákavě, že jsem se rozhodla jí vyzkoušet. Rozhodně mě to nezklamalo, právě naopak. Zmrzlina je velice lehká na přípravu a kombinace borůvek a kyselých limetek je dokonale vyvážená.


Budeš potřebovat:

- 2 limetky
- 200g borůvek
- 1 smetana ke šlehání
- 150g krupicového cukru
- 200ml kokosového mléka

Postup:

Do kastrůlku nastrouhejte kůru z jedné limetky a přidejte  štávu z obou limetek. Štávu pomalu zahřívejte a rozmíchejte cukr, dokud se kompletně nerozpustí. Následně přidejte borůvky a pár minut provařte, až borůvky začnou praskat. Borůvkovou směs nechte lehce vychladnout a vmíchejte do ní kokosové mléko a potom lehce vmíchejte dobře vyšlehanou šlehačku.
Vložte do mrazáku. Po hodině nádobu vyjměte a lehce zmrzlou hmotu promíchejte do hladka. Totéž zopakujte ještě po hodině. Nechte zmrznout přes noc a následně už jen vychnutnávejte.

Friday, August 3, 2012

Citronový cheesecake

Nejdříve bych se chtěla omluvit za delší pauzu, která byla způsobená přijímacími zkouškami na vysoké školy, učením, maturitní zkouškou, následním oslavováním a v neposlední chvíli užíváním si prázdnin...
Neznamená to, že bych za tuto dobu vůbec nezavítala do kuchyně, spíše ale děláme lehké ryby, saláty nebo jednodušše nebyla chuť psát články a jídlo fotit.

Nicménně mám i jednu velkou novinku, s tou ale ještě nějakou chvilku počkám, než Vám jí řeknu.

Do té doby se snad spokojíte alespoň s cheesecakem, který mi přišel jako vhodný osvěžující dezert na teplé letní večery.



Budeš potřebovat:

- 250g mascarpone
- 250g polotučného tvarohu
- 2 balení máslových sušenek (například Bebe Club)
- 150-200 g másla
- 100g moučkového cukru
- citronovou kůru z jednoho citronu
- 3 vejce
- trochu citronové štávy


Postup:

Nejdříve si v igelitovém sáčku pomocí válečku na těsto rozdrobíme máslové sušenky na drobno. Obsah sáčku přesypeme do mísy, kam následně přidáme rozpuštěné lehce vychladlé máslo a dobře promícháme. Získáme takovou směs, která se trochu podobá konzistenci vlhkého písku.
Připravíme si dortovou formu, vymažeme jí máslem a pořádně do ní natlačíme sušenkovou směs. Dáme odležet do ledničky, mezi tím si připravíme krém...
V čisté misce rozmícháme mascarpone a tvaroh, po chvilce přidáme cukr, citronovou štávu, kůru z citronu a mícháme dokud se nám nevytvoří hladká hmota. Následně přidáváme vejce jedno po druhém a lehce ho vmícháváme do náplně.
Připravenou směs nalijeme na korpus a dáme péct do trouby na 165°C, přibližně na 50 minut, dokud těsto není upečené, ale přesto vláčné uprostřed.
Dáme do ledničky a necháme přes noc odležet.