Friday, March 16, 2012

Jídelna, aneb budocnost české gastronomie?

Nejprve bych se chtěla omluvit, že nepřispívám tak často, jak bych měla (ani jak by mě to těšilo), ale blížící se maturita a s tím spojené povinnosti jako přihlášky na vysoké školy, mi zabírají veškterý volný čas.
Nicméně si vážím toho, že se na můj blog i přes mojí pasivitu vracíte, tak bych se s Vámi ráda podělila o svůj včerejší zážitek. Přijdu do školní jídelny s tím, že nevím, zda-li jsem si objednala jídlo nebo ne. Když tedy dojdu k okýnku, kde se jídlo vydává, s odporem přijímám pokrm, které mi kuchařky naservírovaly. Na mém talíři vidím kupu špaget přelité kečupem.  Dívala jsem se na to, jestli to není jen blbý vtip, ale nebyl to sen. O tom že špagety byly převařené a nakrájené asi na 5cm nudle nic neříkám, ale opravdu je vhodné podávat těstoviny s kečupem? Překvapivě jsem byla  asijediná, co se takto podivovala. Lidé okolo mě si očividně pochutnávali na tomto gastronomickém zážitku.
Jen by mě zajímalo, co z těch dětí asi vyroste, když už i v jídelnách „vaří“ taková jídla? Nevím kam se vytrácí poctivá česká kuchyně a proč je nahrazována něčím podobný. A to nemluvím o rodičích, kteří určitě očekávají nějakou (alespoň v rámci možností) vyváženou stravu…  Platit 50 korun za pár těstovin a kečup?  Přeci není tak složité opéct rajčata a vmíchat je do těstovin? Chápu, že v jídelnách nemůžeme čekat zázraky, ale alespoň nějakou úroveň by to mohlo mít ne?
Jinak aby to nevypadalo, že si neustále jen stěžuju, v jídelně vaří nejlepší vepřové maso se špenátem a bramborovým knedlíkem, ale asi bylo lepší, zůstat u české kuchyně :)
Příště už se snad dočkáte nějakého klasického článku! Zatím kečupu zdar!

A jedna fotka z archivu: penne al pomodoro. Už opravdu neznám žádný jednodušší recept... Dal by se navrhnout jako alternativa za špagety s kečupem, co myslíte?

Saturday, March 10, 2012

Coffee tour


  

Jelikož jsem měla tu možnost vycestovat do Costa Ricy, nemohla jsem si nechat ujít návštěvu kávových plantáží. Jak jistě víte, Costa Rica je jedním z hlavních vývozců kávy do celého světa . A jelikož dobrá káva k jídlu neodmyslitelně patří, ráda bych se s Vámi dnes podělila o tuto návštěvu kávových plantáží.


Plantáže
 
Jak šel čas...


Pití kávy je jedna z nejrozšířenejších tradic po celém světě. Ta je k dostaní v různých kvalitách, příchutích i cenových rozmezí. Existují dva typy kávových zrn, Arabica a Robusta. Na Costa Rice se pěstuje výhradně druh Arabica, který se považuje za kvalitnější a chutnější. Zároveň ale jeho pěstování zabere více času i péče. Pěstování je vcelku jednoduché, vezmete zrna neopražené kávy, rozházíte je na úrodnou zem, zakryjete banánovými listy a čekáte několik týdnů, dokud Vám nevyrostou sazenice. Ty nejsilnější a nejzdravější  nakonec zasadíte to plantáží.



Různé etapy vývoje kávových rostlin.




Kávový plod


Očištěná kávová zrna před zpracováním

Jakmile se vypěstují zrna Arabica, musejí se správně zpracovat. Ruční sklizeň je důležitá, aby se vybraly pouze zralé kávové boby, připravené k dalšímu zpracování. Z plodů se vymáčknou kávová zrna, která se později suší na slunci. Dříve než se káva bude moci podávat, je nejdříve nutné jí orestovat. Během procesu pražení přírodní cukry, tuky a škrob, které se nacházejí v jednotlivých zrnech jsou emulgována, karamelizována a uvolněná jakmile jsou vystaveny vysokým teplotám. Je ale důležité podotknout, že samotné pražení nemá vliv na celkovou kvalitu a chuť kávy, je to pouze podporující faktor. Původ a kvalita kávových zrn je to, co určuje skutečnou kvalitu finálního produktu. 
Zaměstnanci používají sluch, zrak I čich pro určení času, kdy se boby upraží k dokonalosti. Zrna jsou kontrolována dokud experti neurčí perfektní barvu, velikost a hladkost, v závislosti na typu požadovaného finálního produktu. Jakmile je dosaženo požadovaného výsledku, zrna se okamžitě přemístí do chladící komory, která zastaví proces pražení. .


Finální produkt


Trocha historie...