Thursday, February 23, 2012

Čokoládové Brownies




Po náročném víkendu jsem se rozhodla nějak potěšit… A čím se člověk lépe odmění než čokoládou? Proto jsem se pustila do čokoládového brownies.

Budeš potřebovat:
4 vejce

200g másla
200g dobré hořké čokolády
80g hladké mouky
200g krupicového cukru
lžičku prášku do pečiva
hrst vlašských ořechů/kousky čokolády

Postup:

Máslo nakrájíme na menší kousky a spolu s čokoládou dáme rozpustit do vodní lázně, až je směs krásně hladká. Rozpuštěnou směs sundáme z ohně a necháme vychladnout. Mezi tím si vyšleháme vejce dokud nezesvětlají a jejich objem se nezdvojnásobí. Následně přidáme cukr a šleháme do tuha.
Vejce postupně přiléváme do vychladlé čokoládové směsi. Prosejeme do těsta mouku s práškem do pečiva a vmícháme dokud těsto není krásně hladké. Nakonec můžeme dle chuti přidat vlašské ořechy nebo kousky čokolády.
Těsto vlijeme do pekáčku, který jsme si nejprve vymazali máslem a vyložili papírem na pečení. Dáme péct do trouby na 170°C, přibližně na 20 minut.  Doporučuji těsto průběžne kontrolovat, ať dosáhnete oné typické "nedopečené" konzistence uprostřed. Já se musím přiznat, že jsem přesně tenhle bod prošvihla, ale i tak všem chutnalo.

Sunday, February 19, 2012

Těstoviny s krevetami a cuketou



Dnes pro Vás mám jeden recept podle Emanuela Ridiho, známého kuchaře z pořadu S Italem v kuchyni.
Jsou to výborné středomořské těstoviny, hotové do 15 minut, které si doma velice rádi vaříme.



Budeš potřebovat:
balení krevet (k sehnání třeba v Makru)
400g liguine nebo jiných těstovin
4 stroužky česneku
1 velká cuketa
100 ml bílého vína
100 ml olivového oleje
1 feferonku
petrželku
sůl



Postup:
Nejdříve ze všeho ze všeho si očistíme krevety.  Otrháme hlavičky, které si dáme stranou do misky, dále utrhneme ocásek a sundáme zbytek skořápky.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme stroužky česneku, vymačkáme do ní šťávu z hlaviček od krevet a ty také přihodíme na pánvičku a necháme několik minut restovat; máme základ na omáčku na těstoviny. Vyjmeme česnek i hlavičky a přidáme očištěné krevety a nakrájenou cuketu. Zeleninu necháme chvilku opéct a zalijeme skleničkou bílého vína. Přidáme nadrobno nakrájenou feferonku a pomalu vmícháme uvařené těstoviny do připravené směsi. Na závěr sypeme petrželkou (kterou jsme samozřejmě doma neměli, jako vždycky když něco potřebujete), dodá tomu tu správnou vyváženou chuť!

Teď už stačí jen popřát dobrou chuť!

Sunday, February 5, 2012

Wine Food Market

Dneska bych Vám ráda představila místo, kam se poslední dobou velice rádi vracíme, jakmile máme chuť na rychlé a přitom dobré jídlo. Jedná se o italskou prodejnu Wine Food Market, která se nachází hned u Smíchovského Nádraží v Praze.
 
Samotná prodejna je vlastně rozdělená do tří částí. První je italská pekárna, kde najdete široký výběr italského pečiva a zákusků. Další část je italský obchod spojený s kavárnou, kde najdete všechny výběrové potraviny jako variace sýrů, uzenin, těstovin, olejů, lanýžových másel, vín…
Třetí část bych Vám chtěla přiblížit trochu podrobněji. Jedná se o druh restaurace, kde se ovšem obsluhujete sám. To znamená, že si přijdete ke kuchaři vybrat jídlo, následně ho na pokladně zaplatíte a poté si pro ono jídlo sám můžete dojít.  Je to tedy určitý italský bufet, který ale má avšak příjemnou rodinnou atmosféru. Dle mého názoru je to přesně ten typ řetězce, který až doposud v Praze chyběl. Rychlé občerstvení vysoké kvality a za dostupné ceny. Přitom oběd můžete spojit i s nákupem potravin domů.
 Jídlo si můžete objednat ve třech částech;  v „bufetu“, kde najdete polévky, italské těstoviny, gnocci,… Další část je rybárna. Zde si můžete kromě čerstvých ryb koupit i hotová jídla, grilované ryby, krevety, ústřice. V poslední části si vyberete převážně masa: hovězí hamburger, jehněčí kotletky, jarní kuřátka,…
Osobně se mi líbí, že si restaurace nehraje na žádné luxusní místo, ale dokáže svou kvalitou velice příjemně zaujmout.  Myslím,  že pravým důkazem toho je, že hala je vždy plná lidí, z niž je veliká část italského nebo francouzského původu.
Celý pobyt v této prodejně-restauraci je doprovázen živou hudbou piana a křiku malých italských bambini.
 Zeleninový krém s krutonky


 Jehněčí kotlety s restovanou zeleninou


 Candát na pečené zelenině s bylinkovým máslem





Pokud vím, tak ve městě by mělo být více poboček, takže se tam určitě podívejte, ochutnejte a užijte si tu pravou italskou atmosféru.
http://www.winemarket.cz