Saturday, January 21, 2012

Mrkvový krém




Budeš potřebovat:
4 mrkve
1 větší cibuli
2 stroužky prolisovaného česneku
1 litr zeleninového vývaru
2 brambory
Trochu olivového oleje
40 g másla
Sůl
Štáva z citronu

Postup:
Do většího hrnce si dáme rozpálit máslo s trochou olivového oleje.  Přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme asi dvě minuty restovat. Přidáme nastrouhané mrkve a restujeme dalších 5 minut. Potom přidáme prolisovaný česnek, přidáme nakrájené brambory a zalijeme zeleninovým vývarem. Polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.
Polévku necháme trochu vychladnout a následně jí rozmixujeme mixérem na jemný krém. Dle potřeby dosolíme.

Podáváme posypané krutonky a dle chuťi pokapeme citronovou šťávou.

Sunday, January 15, 2012

Domácí Burger

Také jste vždy zklamaní, když si objednáte na fotce nádherně vypadající hamburger a dostanete něco, co se tomu naprosto nepodobá?
Tak jsem se místo návštěvy McDonalda, pustila do výroby vlastního hamburgeru.


 
Budeš potřebovat:

Pečivo na hamburger
Hovězí mleté maso
Vejce
Worcestrová omáčka
4 plátky slaniny
List salátu
1 rajče
1 cibule
2 plátky sýra
Lžíce hořčice
Lžíce zakysané smetany
Sůl
Cukr


Postup:


Začneme přípravou masa, do mletého masa přidáme jedno vejce, trochu worcestrové omáčky, polovinu nadrobno nakrájené cibule a na závěr trochu soli a pepře. Vše důkladně promícháme a vytvarujeme ploché placky. Maso dáme opéct na pánvičku, průběžně ho obracíme a opékáme na pánvi přibližně 7 minut. Na druhé pánvičce si během toho dáme do křupava opéct slaninu. Mezitím si připravíme jednotlivé ingredience na hamburger: nakrájíme si zbytek cibule na plátky, stejně tak nakrájíme rajče a připravíme si hořčicovou omáčku smícháním hořčice, zakysané smetany a špetky soli a cukr.
Až se maso bude blížit ke konci, dáme k němu opéct rozkrojenou bulku, přibližně na jednu minutu. (Osobně jsem zvolila světlou nesypanou kaiserku, protože bulky určené na hamburger nevypadaly vůbec lákavě). Následně jí vyndáme, namažeme připravenou omáčkou a pokládáme na sebe jednotlivé zbylé ingredience (rajčata, cibuli, salát, maso, sýr, slaninu).
Burger můžete doplnit salátem, smaženými hranolkami nebo třeba cibulovými kroužky.

  

Saturday, January 14, 2012

Slávky



Ideální 10ti minutovka, která je naprosto jednoduchá na přípravu a přitom výborně chutná.
Máme vyzkoušený recept s feferonkou i bez ní, ale věřte že jídlu dodá tu správnou chuť.

Co budeš potřebovat:

Balení slávek
1 malou feferonku
5 stroužků česneku
4-5 rajčat
1 citron 
Olivový olej
Sůl









Postup:
Do hrnce vlijeme trochu olivového oleje, přidáme česnek nakrájený na plátky a nadrobno nasekanou feferonku. Krátce orestujeme. Mezitím si očistíme slávky od menších nečistot a vyhodíme ty, které už jsou otevřené. Dobré slávky přidáme do hrnce a zalijeme štávou z citronu. Přidáme lehce pokrájená rajčata a vaříme pod pokličkou přibližně 5 minut. Po otevření slávek přidáme sůl a posekanou petrželku.

Jako přílohu doporučuji dobré italské těstoviny, pokud chcete lehké a osvěžující jídlo, nebo hranolky, typické pro Belgické Moules-Frites.