Tuesday, December 4, 2012

Citronový koláč

Tentokrát jsem připravila citronový koláč a obohatila ho o sněhovou polevu...
Pokud ale preferujete kyselou chuť, můžete nechat koláč pouze s citronovou náplní.






Budeš potřebovat:

Na těsto:
- 125 g másla
- 115 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- 300 g polohrubé mouky

Náplň:
- 8 citronů
- kůra z jednoho citronu
- 250 g krupicového cukru
- 3 g želatiny
- 250 g másla
- 6 vajec

Na sníh:
-2 bílky
- 120g cukru
- 40 ml vody


Postup:

Do mísy vložíme měkké máslo a utřeme dokud není krásně hladké. Přidáme moučkový cukru a třeme do hladka. Postupně vmícháváme žloutky. Nakonec po částech přidáme prosetou mouku.
S těstem se pokoušíme co nejménně pracovat, ať se nám následně netrhá. Necháme odležet minimálně dvě hodiny v lednici.
Následně těsto vyválíme, vložíme do formy na koláč, zatížíme (fazolema, čočkou, rýží, ... ) a pečeme 10 min na 160°C. Poté sundáme zatížení a pečeme dalších 10-15 min.

Jeden citron důkladně oloupeme a dáme si záležet na tom, ať sundáme všechnu bílou vrstvu, jinak následný krém bude hořký. Vymačkáme štávu z citronů a dáme vařit společně s kůrou.
Mezitím si utřeme vejce s cukrem, které následně opatrně přidáme do horké citronové šťávy.
Na mírném ohni necháme provařit. Přidáme želatinu a dobře promícháme.

Necháme zchladit na pokojovou teplotu a postupně pomocí kuchyňského robota přidáváme změklé máslo, dokuď není krém dokonale hladký a lesklý.

Krém nalijeme na již upečený korpus a necháme stuhnout v lednici.

Na sníh si připravíme nejdříve sirup. Vodu smícháme s cukrem a dáme vařit. Nemícháme, pouze po projetí varem sundaváme pomocí lžíce pěnu, která se nám tvoří na povrchu.
Pomocí šlehače vyšleháme bílky. Následně do nich vlijeme vařící sirup.
Šleháme dokud hmota nevychadne. Následně naplníme cukrářský sáček a ozdobíme koláč!








No comments:

Post a Comment