Thursday, November 22, 2012

Tortilla




Tohle jídlo se stalo jedním z mých nejoblíbenějších za poslední dobu. Příprava je poměrně rychlá, cena dostupná a ta chuť? Dokonalá! Apeluji, že čerstvý koriandr je pro tento recept nezbytný... Nesnažte se ho nahradit něčím podobným zeleným, jeho sušenou formou a ani ho nevynechávejte.
Když si dáte tu snahu, koriandr určite seženete... Mívají ho v Makru, v Albertu a narazila jsem na něj i v pouličním stánku se zeleninou na stanici Vodičkova. Stačí se trochu porozhlédnout!

Budeš potřebovat:

- 1 balení velkých tortil
- 1 balení kuřecích prsou
- 2 zralá avokáda
- 1 velkou červenou cibuli
- 4 zralá rajčata
- čerstvý koriandr
- 2 limetky
- ledový salát
- zakysaná smetana
- olivový olej
- 2 pálivé papričky
- dle chuti tabasco, sůl a pepř

Postup:


Nejdříve si naložíme maso. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, smícháme s olivovým olejem, nakrájenými pálivými papričkami, šťávou z jedné limetky a trochou čerstvého koriandru.
Maso necháme alespoň hodinu odležet.
Maso opečeme na pánvičce a dáme vychladit do ledničky.




Rajčata nakrájíme na malé kostičky, přidáme polovinu nadrobno nakrájenou červenou cibuli, najemno nakrájený koriandr, osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a pokapeme štávou z poloviny limetky.


Pico de gallo


Na guacamole budeme potřebovat dvě zralá avokáda. Na dotek musejí být měkké, ale nesmějí být nahnilá. U nás bohužel většina avokád nejsou zralá, takže na dotek jsou uplně tvrdé. Pokud seženete takové avokádo, nechte ho dva tři dny odležet v uzavřeném papírovém sáčku.

Na guacamole si podélně rozřízneme obě avokáda, vyndáme jádro a do misky vydlabeme dužinu. Vidličkou vytvoříme konzistenci kaše, přidáme druhou polovinu červéné cibule, na kostičky nakrájené rajče, štávu z jedné limetky, koriandr a osolíme dle chuti. (Popřípadě dle chuti můžeme přidat i chilli papričku).

Guacamole


Pak už jen ohřejeme tortilly, buď v troubě nebo jednu po druhé v pánvi a plníme masem, guacamolem a rajčaty. Dle chuti přidáme ledový salát, zakysanou smetanu, tabasco a nebo jinou oblíbenou pochoutku.
Pak stačí zabalit a dobrou chuť!






3 comments:

  1. I love Guacamole! Best classical dish ever!

    ReplyDelete
  2. Guacamole a následně celá tortilla vypadají skvěle

    ReplyDelete