Saturday, March 10, 2012

Coffee tour


  

Jelikož jsem měla tu možnost vycestovat do Costa Ricy, nemohla jsem si nechat ujít návštěvu kávových plantáží. Jak jistě víte, Costa Rica je jedním z hlavních vývozců kávy do celého světa . A jelikož dobrá káva k jídlu neodmyslitelně patří, ráda bych se s Vámi dnes podělila o tuto návštěvu kávových plantáží.


Plantáže
 
Jak šel čas...


Pití kávy je jedna z nejrozšířenejších tradic po celém světě. Ta je k dostaní v různých kvalitách, příchutích i cenových rozmezí. Existují dva typy kávových zrn, Arabica a Robusta. Na Costa Rice se pěstuje výhradně druh Arabica, který se považuje za kvalitnější a chutnější. Zároveň ale jeho pěstování zabere více času i péče. Pěstování je vcelku jednoduché, vezmete zrna neopražené kávy, rozházíte je na úrodnou zem, zakryjete banánovými listy a čekáte několik týdnů, dokud Vám nevyrostou sazenice. Ty nejsilnější a nejzdravější  nakonec zasadíte to plantáží.



Různé etapy vývoje kávových rostlin.




Kávový plod


Očištěná kávová zrna před zpracováním

Jakmile se vypěstují zrna Arabica, musejí se správně zpracovat. Ruční sklizeň je důležitá, aby se vybraly pouze zralé kávové boby, připravené k dalšímu zpracování. Z plodů se vymáčknou kávová zrna, která se později suší na slunci. Dříve než se káva bude moci podávat, je nejdříve nutné jí orestovat. Během procesu pražení přírodní cukry, tuky a škrob, které se nacházejí v jednotlivých zrnech jsou emulgována, karamelizována a uvolněná jakmile jsou vystaveny vysokým teplotám. Je ale důležité podotknout, že samotné pražení nemá vliv na celkovou kvalitu a chuť kávy, je to pouze podporující faktor. Původ a kvalita kávových zrn je to, co určuje skutečnou kvalitu finálního produktu. 
Zaměstnanci používají sluch, zrak I čich pro určení času, kdy se boby upraží k dokonalosti. Zrna jsou kontrolována dokud experti neurčí perfektní barvu, velikost a hladkost, v závislosti na typu požadovaného finálního produktu. Jakmile je dosaženo požadovaného výsledku, zrna se okamžitě přemístí do chladící komory, která zastaví proces pražení. .


Finální produkt


Trocha historie...

5 comments:

  1. Hrozně ráda bych na takovéhle zemědělské tour taky :) a pohled na plantáže je nádherný... jinak mě to hlavně utvrzuje v tom, že jestli kávu pít, tak jedině fair trade

    ReplyDelete
  2. krásné fotky:) hned bych se tam podívala.

    ReplyDelete
  3. Děkuji za přínosný článek, jsem kávová milovnice a ranního šálku si nedovedu představit den :)

    ReplyDelete
  4. Super článek a fotky, jako někdo, komu by měli zavádět kafe do žíly jsem si pošušňala:-)

    ReplyDelete