Wednesday, December 28, 2011

Houbové rizoto




Toto italské rizoto je velice jemné, rychlé a přitom i chutné!


Budeš potřebovat:
320g rýže Carnarolli
150g másla
60g sušených hub
100 ml olivového oleje
Menší cibuli
200 ml suchého vína
trocha strouhaného parmazánu


Postup:

Na pánvičce rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje a krátce orestujeme cibulku do sklovata. Vsypeme rýži , přidame skleničku bílého suchého vína, vložíme sušenné houby (které jsme si půl hodinky předtím dali do sklenice vody aby změkly). Postupně podléváme předem připraveným zeleninovým vývarem, dokud rýže nezměkne, což trvá přibližně 15 minut. Na závěr přidáme nastrouhaný parmazán, trochu másla a vmícháme je do rizota. Podáváme s nasekanou petrželkou.

Thursday, December 22, 2011

Gratin de pommes de terre



Aneb když Vás o půlnoci přepadne hlad.






Plánované pečení perníčků dopadlo neuspěšně, jelikož jsem se zapovídala do telefonu a v okamžiku kdy jsem se vrátila do kuchyně, nebyly perníčky nádherně hnědé, nýbrž černé jako uhlí.

Abych se alespoň trochu potěšila, připravila jsem si k pozdní večeři gratinované brambory, které mi připomínají dětství (což je trochu zvláštní, jekolikož je maminka v životě neuvařila, ale tento fakt nechme stranou). Příprava je velice jednoduchá a osobně mě toto jídlo asi v životě neomrzí.


Budeš potřebovat:

- 0,5 kg brambor
- 100 ml smetany
- 50 ml plnotučného mléka
- tymián a rozmarýn
- 2 stroužky česneku
- trochu parmazánu
- podle chuti sůl, pepř
- máslo na vymazání formy

Na struhadle nakrájíme syrové brambory na tenké plátky. Pomocí papírových ubrousků brambory usušíme, abychom se zbavili přebytečné vody, která by následně pouze naředila smetanu a mléko.
V misce si smícháme smetanu s mlékem, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, osolíme a opepříme.

Plátky brambor vyskládáme do vymazané zapékací formy a zalijeme připravenou směsí smetany, mléka a bylinek, která by měla částečně dosahovat na nejvyšší vrstvu brambor. Vložíme do trouby předehřáte na 160°C, asi po 20ti minutách posypeme strouhaným parmazánem a pečeme do zlatova, dokud nejsou brambory krásně měkké a dokud se smetana nevstřebá.